KIKIRIKI
Botanički gledano, kikiriki ne pripada orašastim plodovima, nego porodici mahunarki. Plodovi kikirikija se u početku razvijaju iznad zemlje, ali kako biljka raste, njihova težina i sila gravitacije ih vraćaju pod zemlju, gde semenke sazrevaju u drvenastoj mahuni. Nutricionistički gledano, kikiriki je bogat belančevinama, biljnim vlaknima, različitim mineralima i vitaminima (niacinom, tiaminom, vitaminima E i K). Sadrži nezasićene masne kiseline, te doprinosi smanjenju negativnog holesterola i triglicerida u krvi. Pošto je odličan proteinski obrok, koristan je kod jake iznemoglosti i rekonvalescencije.
Kikiriki se može jesti sirov ili termički obrađen, nezačinjen, slan ili sladak. Najpoznatiji proizvodi od ovog ukusnog orašastog ploda su ulje od kikirikija i kikiriki puter. Takođe, može se koristiti za pripremu različitih deserta, ali i kao dodatak mnogim slanim jelima.
____________________________________________________________________________________
NAPOMENA: U opisima proizvoda se trudimo da budemo što tačniji i precizniji. Ipak, ne možemo garantovati za apsolutnu tačnost svake informacije.
Za probleme sa zdravljem obratite se svome lekaru ili nutricionisti.
Razmišljate o novom biznisu? Niste sigurni čime biste se bavili? Otvorite prodavnicu zdrave hrane! Nekoliko korisnih saveta
Imate prodavnicu zdrave hrane, ali niste zadovoljni kako Vam posao napreduje, dođite kod nas!
Ukoliko ste zainteresovani za bilo kakav vid saradnje u oblasti zdrave hrane, posetite nas!