ZDRAVI ZAČINI

english




Đumbir, kurkuma i cimet u prahu "Lučar" su potpuno prirodni proizvodi, napravljeni 100% od najkvalitetnijih sirovina, prirodnim procesima sušenja i mlevenja. Ne sadrže veštačke boje, arome, mirise, niti konzervanse, ili bilo kakve emulgatore. Ovi prirodni začini obogaćuju ukuse najrazličitijih slatkih i slanih jela, pa imaju široku primenu u kulinarstvu širom sveta.

Međutim, mnogo je interesantnija i važnija uloga koju, kada se koriste kao dodaci u ishrani, imaju u očuvanju našeg zdravlja.


mleveni đumbir LučarĐUMBIR U PRAHU

Neto količina: 80g

Đumbir u prahu “Lučar” je 100% potpuno prirodan proizvod, bez veštačkih boja, aroma i konzervansa, dobijen od najkvalitetnijeg, prirodno sušenog rizoma biljke đumbir. Pakovanje je praktično, jer ga posle otvaranja ponovo možete zatvoriti “na zip”, radi očuvanja kvaliteta proizvoda.

Đumbir (lat. zingiber officinale) je aromatična i lekovita biljka koja potiče iz Azije. Deo ove biljke koji se najviše upotrebljava je rizom (podzemno stablo). Jake je arome i specifično, prijatno "ljutog" ukusa. Rizom đumbira može se konzumirati svež ili suv (u prahu), a interesantan podatak je da đumbir u prahu sadrži 5 do 10 puta više gingerola (snažne aktivne supstance iz đumbira). U svim svetskim kuhinjama đumbir se koristi kao začin. Dodaje se u različite salate, kolače, peciva i jela, kao i u raznovrsne napitke.

Zbog svojih analgetskih, antiupalnih, antibakretijskih svojstva, đumbir se od davnina koristio u kineskoj, japanskoj i indijskoj medicini
za lečenje mnogih zdravstvenih problema, a nedavna istraživanja spekulišu čak i o njegovom antikancerogenom dejstvu.

Upotreba:

Kašalj, prehlada, sinuzitis: razmutite 1/4 kašičice đumbira u prahu u 2 dl tople vode, dodajte kašiku meda i pola isceđenog limuna i pijte u malim gutljajima 3 do 4 puta dnevno, i do 2 nedelje nakon što tegobe prestanu.

Imunitet: đumbir u kombinaciji sa medom i limunom pospešuje stvaranje leukocita i na takav način pospešuje odbrambeni sistem organizma. Zato svakog dana ujutro na prazan želudac popijte čaj sa pola kašičice đumbira u prahu, limunom i medom.

Mučnina, povraćanje, migrena: pola kašičice đumbira u prahu razmućene u 2 dl mlake vode ublažiće simptome mučnine, migrene, povraćanja i dijareje.

Artritis: đumbir je efikasan i za ublažavanje bolova i upale kod artritisa. Jednu kafenu kašiku praha đumbira i 1/2l vode i ukuvajte na tihoj vatri. Kada se ohladi, konzumirajte ga na kašičicu tokom celog dana. Osobe koje boluju od artritisa treba svakodnevno da koriste đumbir u ishrani.

Menstrualni bolovi: đumbir smanjuje tegobe kod bolnih menstruacija. Efikasan je isto koliko i farmaceutski proizvodi koji se preporučuju za ovu vrstu bolova. Konzumirajte đumbir u prahu razmućen u vodi ili čaju 4 puta dnevno, 3 dana pre početka menstrualnog ciklusa da ublažite tegobe i bolove.

Osim nabrojanog, đumbir u prahu razmućen u čaju ili vodi pomaže kod gastritisa, jer ima antibakterijsko dejstvo i neutrališe povišenost želudačne kiseline koja može da ošteti sluzokožu želuca. Takođe, može sprečiti nagomilavanje bakterije ešerihije koli u crevima, koja je uzročnik mnogih tegoba.

Đumbir takođe poboljšava cirkulaciju krvi, pomaže u prevenciji pojave tromba, srčanog udara i angine pektoris. Studije pokazuju da đumbir pozitivno deluje na krvne sudove i igra važnu ulogu u snižavanju holesterola u krvi.

Đumbir sadrži supstance koje ubrzavaju metabolizam, a samim tim i sagorevaju masti, tako da je odličan kod eliminacije suvišnih kilograma. Po tradicionalnim medicinskim učenjima istoka važi za afrodizijak.

Osim kao začin i prirodno lekovito sredstvo, đumbir je sve zastupljeniji i kao proizvod za negu kože. Gingerol, antioksidans đumbira, eliminiše slobodne radikale koji oštećuju kožu, i tako vašu kožu čini nežnom i tonira je, eliminiše otoke, crvenilo, hiperpigmentacije, vraća joj svežinu i sjaj. Dodajte pola ravne kašičice đumbira u piling ili bilo koju prirodnu masku koju koristite za lice i već posle prve upotrebe ćete primetiti razliku.

Napomena: dijabetičari, trudnice, osobe koje piju lekove za kontrolu krvnog pritiska ili protiv zgrušavanja krvi, kao i osobe koje pate od kamena u žuči treba da se konsultuju sa svojim lekarom o preporučenoj dnevnoj količini unosa đumbira.

 

mlevena kurkuma LučarKURKUMA U PRAHU

Neto količina: 80g

Kurkuma u prahu “Lučar” je 100% potpuno prirodan proizvod, bez veštačkih boja, aroma i konzervansa, dobijen od najkvalitetnijeg, prirodno sušenog rizoma biljke kurkuma. Pakovanje je praktično, jer ga posle otvaranja ponovo možete zatvoriti “na zip”, radi očuvanja kvaliteta proizvoda.

Kurkuma (lat. curcuma longa) je začinska biljka iz porodice đumbira koja ima rizom (podzemno stablo) smeđe boje i jake opne, sočnog i prijatnog mirisa. Rizom kurkume se već vekovima koristi kao začin i kao lek u prirodnoj medicini u zemljama Bliskog i Dalekog istoka, odakle je i poreklom. Danas je kurkuma nezaobilazan začin u mnogim (posebno oriijentalnim) jelima. Nazivaju je indijskim šafranom, dodaje se poznatoj mešavini začina - kariju, i ključni je sastojak senfa.

Podaci o njenim izvanrednim svojstvima vezano za različite tegobe sa zdravljem već su poznate u celom svetu, pa se kurkuma koristi kao pomoćno lekovito sredstvo sama ili u kombinaciji sa drugim biljkama i namirnicama.

Kurkumin je supstanca kojom ova biljka obiluje i koja kurkumi daje specifičan ukus, boju i miris. Ukoliko se koristi u kulinarstvu daje jelu posebnu draž i orijentalni karakter. Kombinuje se sa medom, mlekom, čajevima, voćem, jogurtom, stavlja se u soseve, pečenja, čorbe, potaže, sladolede i orijentalne slatkiše. Zbog veoma intenzivnog oker žutog pigmenta koristi se i kao prirodna boja u prehrambenoj industriji. Može se konzumirati sveža, ali najčešće se koristi kurkuma u prahu.

U ajurvedskoj medicini koristi se kao biljka koja oporavlja, krepi i štiti organizam od negativnih uticaja. Ajurveda preporučuje kurkumu za svakodnevnu upotrebu. Kurkuma je bogata biljnim vlaknima, gvožđem, manganom, bakrom, kalijumom, magnezijumom i vitaminima A, C i E kao glavnim antioksidantima, ali i vitaminima iz B grupe (posebno B3 i B6 vitaminima). Jedan je od jačih prirodnih antibiotika i antimikotika i vrlo jak antioksidans, te se koristi za čišćenje i detoksikaciju organizma. Pomaže u rešavanju upornih bakterijskih i gljivičnih infekcija (posebno kandide i ešerihije koli), kao i rastu i razvoju dobrih bakterija u crevima.

Preporučuje se kod kardiovaskularnih oboljenja jer skida naslage masnoća sa krvnih sudova, ubrzava cirkulaciju i značajno utiče na smanjenje rizika od srčanog i moždanog udara. Takođe se odlično pokazala kao pomoćno lekovito sredstvo kod oboljenja koštano-zglobnog i lokomotornog sistema: reume, reumatoidnog artritisa, bolova u zglobovima, kostima i mekim tkivima. Kurkumin ima moćno antiinfalmatorno dejstvo i često organizam bolje reaguje na njega nego na neke komercijalne lekove protiv bolova.

Kurkuma je odlična i kod problema sa organima za varenje. Zbog svog specifičnog hemijskog sastava i vlakana kojima obiluje, kurkuma značajno smiruje upale debelog creva i koristi se kao prirodan lek kod ulceroidnog kolitisa, Kronove bolesti i sindroma nervoznih creva, pa čak i kod želudačnih tegoba.

Odlična je protiv različitih kožnih oboljenja: smiruje upale, štiti i neguje osetljivu kožu. Zastupljena je u kozmetologiji, kao sastojak melema, krema i parfema.

Upotreba:

Osim dodavanja jelima u vidu začina, možete je jednostavno piti, tako što ćete 1/2 čajne kašičice kurkume u prahu razmutiti u vodi, čaju, limunadi ili maslinovom ulju.

Za sva gore navedena stanja preporučuje se kombinacija kurkume i meda: 1/2 čajne kašičice kurkume pomeša se sa kašikom meda i konzumira direktno, ili sa malo vode.

Čaj od kurkume vrlo je popularan u japanskoj kulturi: kafena kašičica praha kurkume prelije se sa 2dl ključale vode i posle 15 minuta spreman je za konzumiranje.

Kurkuma ubrzava metabolizam, pa je možete koristiti i za eliminaciju suvišnih kilograma. Možete je dodavati u jogurt ili kiselo mleko uz doručak ili posle treninga. Potrebno je da je koristite svakodnevno kako rezultati ne bi izostali.

Napomena: kurkumu ne treba koristiti u prevelikim količinama. Dovoljna je 1/2 do 1 ravne čajne kašičice dnevno. Trudnice, osobe koje imaju problema sa žučnom kesom, gastritisom i čirom na želucu, hipotoničari i dijabetičari treba da se konsultuju sa svojim lekarom o preporučernoj dnevnoj dozi unosa kurkume.

 

mleveni cimet LučarCIMET U PRAHU

Neto količina: 80g

Cimet u prahu "Lučar" je 100% potpuno prirodan proizvod, bez veštačkih boja, aroma i konzervansa, dobijen od najkvalitetnije, prirodno osušene kore cimetovca. Pakovanje je praktično, jer ga posle otvaranja ponovo možete zatvoriti "na zip", radi očuvanja kvaliteta proizvoda.

Cimet (lat. cinamomum burmanii) u prahu je izuzetno popularan i omiljen začin. Koristi se pri spremanju kolača i kuvanih jela, napitaka i dezerta, možete ga dodati u čaj, hranu, kuvano vino i sl. U kulinarstvu je našao široku primenu, koristi se već hiljadama godina širom planete, počev od drevnih istočnih civilizacija, preko starog Egipta i antičke Grčke, sve do savremenog doba.

Osim kao začin, cimet se koristi kao dodatak u ishrani koji može pomoći kod brojnih problema sa opštim stanjem organizma. Koristi se kroz aromaterapiju, u ajurvedi i u prirodnoj medicini.

Cimet je značajan izvor vitamina i minerala. Sadrži kalcijum, gvožđe, mangan, vitamin C i vitamin K, kao i dijetetska vlakna.

Pozitivno utiče na imunitet i opšte stanje organizma. Kombinacija meda i cimeta već dugi niz godina koristi se kao prirodno pomoćno lekovito sredstvo. Kašičica meda i četvrtina kašičice cimeta u prahu rastvorene u čaši tople vode poboljšavaju imunitet i štite organizam od virusa i bakterija.

Stimuliše moždane funkcije. Istraživanja su pokazala da miris cimeta može poboljšati kognitivne sposobnosti, pamćenje, obavljanje određenih zadataka i da povećava budnost i koncentraciju.

Pomaže pri regulisanju holesterola i nivoa šećera u krvi. Studija sprovedena 2003. godine pokazala je da redovna upotreba cimeta može da smanji nivo šećera u krvi i lošeg holesterola (LDL). U studiji su učestvovali ljudi sa dijabetesom tip 2 koji su konzumirali 1 do 6 grama cimeta dnevno. Njihov holesterol smanjen za 18 odsto, a nivo šećera u krvi za 24 odsto.

Olakšava hroničan kašalj i prehladu. U ovu svrhu, cimet je idealan u kombinaciji sa medom. Cimet se koristi u pravljenju sirupa za kašalj kao vrlo važan sastojak.

Olakšava menstrualne tegobe. Žene koje pate od jakih menstrualnih bolova trebalo bi da povećaju unos cimeta u prahu. Redovnom upotrebom, ovaj začin pomaže kod ublažavanja bolova.

Pospešuje energiju i poboljšava cirkulaciju. Ako ste umorni i osećate da nemate energije, popijte šolju voćnog čaja sa 1/4 kašičice cimeta. Osim što ova mešavina pospešuje vitalnost, poboljšava i cirkulaciju. Posebno je korisna za ljude kojima su noge uvek hladne.

Eliminiše napade gladi. Nutricionisti preporučuju užinu od pečenih jabuka začinjenih cimetom. Osobe koje redovno konzumiraju jabuke sa cimetom imaju manje masti u stomaku.

Pomaže kod opstipacije. Cimet je odličan izvor dijetetskih vlakana koja pomažu osobama koje pate od zatvora, a takođe pomaže i u slučaju sindroma iritabilnog creva. Veruje se da redovno uzimanje malih količina cimeta ima pozitivan uticaj na regulaciju prekomernih gasova.

Nega grube kože stopala. Pomešajte sok od pet limuna, jednu kašičicu maslinovog ulja, pola šolje mleka, pola šolje vode i dve kašičice cimeta u prahu i umočite noge u ovu tečnost na 15 minuta.

Predlozi za konzumiranje

Cimet možete koristiti bukvalno u svakoj prilici i u svakom jelu u kom vam njegov ukus prija.

  • Najčešće njime posipamo kolače, pečene jabuke ili sutlijaš, ali evo nekoliko dodatnih ideja:
  • Napravite ukusnu užinu: 2 kašike putera od kikirikija “Lučar” i pola kašičice cimeta u prahu pomešajte sa jabukom iseckanom na kockice.
  • Kada vam se jede nešto slatko, pomešajte 1/4 šolje meda sa pola kašičice cimeta i dve šolje mlevenog, seckanog i celog badema. Razvucite u pleh na pek-papir i pecite 15 min. Isecite na kockice i zdrav kolač je spreman.
  • Stavite pola kašičice cimeta u kafu, kapućino, toplu čokoladu, čašu mleka ili čaj.
  • Pospite bananu sa 1/4 kašičice cimeta ili dodajte pola kašičice cimeta u prahu u pahuljice koje jedete za doručak.

____________________________________________________________________________________

NAPOMENA: U opisima proizvoda se trudimo da budemo što tačniji i precizniji. Ipak, ne možemo garantovati za apsolutnu tačnost svake informacije. 

Za probleme sa zdravljem obratite se svome lekaru ili nutricionisti.

NAŠA ROBNA MARKA

nasa robna marka

KATALOG PROIZVODA

katalog

TRAŽITE POSAO?

zaposlenje

LUČAR VIDEO

video prezentacija

RIBNJAK LUČAR VIDEO

Ribnjak Lučar - aktuelna ponuda

SME SRBIJA 2022

SME Srbija 2022

ZLATNA IZVRSNOST 2019.

Zlatna izvrsnost 2019

COMPANY WALL 2018

Biznis partner 2018

BIZNIS PARTNER 2018

Biznis partner 2018


pdf PREUZMITE ID OBRAZAC

NOVI BIZNIS?

novi biznis

Razmišljate o novom biznisu? Niste sigurni čime biste se bavili? Otvorite prodavnicu zdrave hrane! Nekoliko korisnih saveta

Korisnički servis

NISTE ZADOVOLJNI?

niste zadovoljni

Imate prodavnicu zdrave hrane, ali niste zadovoljni kako Vam posao napreduje, dođite kod nas!

Korisnički servis

SARADNJA?

saradnja

Ukoliko ste zainteresovani za bilo kakav vid saradnje u oblasti  zdrave hrane, posetite nas!

Korisnički servis

Sajt www.lucardoo.co.rs koristi kolačiće (cookies) radi kvalitetnijeg funkcionisanja sajta. Nastavkom korišćenja stranica saglasni ste sa upotrebom kolačića. Za više informacija pogledajte Politiku privatnosti.

Prihvatam korišćenje kolačića.