BRAŠNA OD ŽITARICA

english




Brašno od prosa
BRAŠNO OD PROSA

Neto količina: 500g

Proseno brašno je prirodno bez glutena, blagogo orašastog ukusa i lako je svarljivo. Poboljšava cirkulaciju, pa je posebno korisno tokom zimskih meseci. Takođe, proso - a samim tim i proseno brašno - sadrži nekoliko puta više gvožđa od bilo koje druge žitarice. 

Nutricionisti preporučuju da svako ko ima aterosklerozu, bolesti organa za varenje, problematičnu kožu, želi da ima jaku kosu i nokte, boluje od bolesti bubrega i mokraćnih puteva, gihta, kandide, proliva ili grčeva što više koristi proseno brašno u ishrani.


Integralno heljdino brašno
INTEGRALNO HELJDINO BRAŠNO

Neto količina: 500g

Heljda, ajdina ili crna pšenica (crno žito), kako je još nazivaju, dolazi sa severoistoka Azije. Heljdino integralno brašno za ljudsku ishranu dobija se mlevenjem celog zrna heljde, pa time zadržava gotovo sva pozitivna svojstva koja zrno heljde sadrži u izobilju. Po svojoj prirodi, ovo brašno ne sadrži gluten, nije mnogo kalorično i veoma se brzo i lako vari. 

Ovo brašno ima uravnotežen aminokiselinski sastav, pomaže kod malokrvnosti i efikasna je zaštita od efekta radijacije. Najvredniji sastojak heljdinog brašna su proteini, kojih ima od 11-15%.

Vitamini B kompleksa iz heljde pospešuju memoriju, o čemu svedoči i činjenica da heljdu u Rusiji nazivaju hranom studenata. Integralno heljdino brašno je bogato rastvorljivim vlaknima, koja redukuju loš holesterol u krvi, ali su i odličan saveznik u redukcionim dijetama (pomažu organizmu da se oslobodi suvišnih kilograma) i čuvar vitke linije. Vitamin P iz heljde pomaže u regulisanju visokog krvnog pritiska. Oligoelementi kao što su magnezijum, gvožđe, cink i kalcijum daju energiju kako telu (naročito kod jačih fizičkih napora i rekonvalescencije), tako i umu.

Integralno ječmeno brašno
INTEGRALNO JEČMENO BRAŠNO

Neto količina: 500g

Pored velikog sadržaja β glukana, što je osnovna karakteristika ječmenog brašna sa stanovišta ljudske ishrane, ono sadrži i druge materije korisne za ljudski organizam.
Posebno se ističe visok sadržaj fosfora i kalcijuma koje ječmeno brašno sadrži u odličnom balansu.

Ječmeno brašno bi trebalo koristiti posebno kod problema kardiovaskularnog sistema ili kao prevenciju protiv plućnih i kardiovaskularnih bolesti. Deluje umirujuće na organe za varenje i mokraćne puteve. Preporučljivo je za decu i stare, rekonvalescente i one koji osećaju fizičku i psihičku iscrpljenost.

Integralno speltino brašno
INTEGRALNO SPELTINO BRAŠNO

Neto količina: 500g

Spelta ili krupnik se uzgaja već 9000 godina i jedna je od najstarijih poljoprivrednih kultura koja je još uvek u upotrebi. U procesu uzgoja je manje zahtevna prema klimatskim, zemljišnim i agrotehničkim uslovima, zbog čega se manje tretira pesticidima, a samim tim njeno brašno je mnogo „čistije“ u pogledu štetnih materija. Speltino brašno je veoma bogatog nutritivnog sastava, jer zrno spelte obiluje hranljivim materijama.

Spelta ima bitno viši sadržaj belančevina, masti i dijetetskih vlakana od drugih žitarica. Zrno spelte u idealnom odnosu sadrži belančevine, ugljene hidrate, masti, mineralne materije, vitamine i celulozu. Naročito je zanimljivo i to da su njena dijetetska vlakna vrlo lako rastvorljiva u vodi, što omogućava dobru resorpciju hranljivih materija u organizmu. Integralno brašno spelte sadrži sve vitamine B grupe (osim vitamina B 12), a ima 7-8 puta više kalcijuma, magnezijuma, fosfora i selena od ostalih vrsta brašna. Pošto su u speltinom brašnu ti minerali vezani organskim ugljenikom, mogu kompletno da se apsorbuju u organizmu. Speltino brašno sadrži i znatnu količinu cinka, a ima relativno nizak glikemijski indeks, što pomaže i u održavanju normalnog nivoa šećera u krvi. U tradicionalnim kulturama, njena izvrsna prehrambena svojstva činila su je namirnicom koja se koristila da se povrati snaga i oporavi organizam čoveka nakon bolesti ili velikih napora.

Speltino brašno obogaćuje svaku smesu brašna za izradu testa. Pošto ima visok sadržaj glutena, može se koristiti za pripremu peciva i testenina bez jaja, a mnogi ljudi koji su alergični na gluten iz pšenice, nisu alergični na gluten iz spelte. Ovo brašno se može koristiti samostalno ili se kombinovati sa drugim vrstama brašna pri izradi hleba, peciva, kolača ili testenine.

Integralno ovseno brašno
INTEGRALNO OVSENO BRAŠNO

Neto količina: 500g

Ovseno brašno sadrži supstance koje povoljno utiču na smanjenje lošeg LDL holesterola odgovornog za zakrečenje krvnih sudova i porast krvnog pritiska.

Posebno su značajna rastvorljiva i nerastvorljiva dijetetska vlakna koja se u idealnom balansu, nalaze u omotaču zrna ovsa. Rastvorljiva dijetetska vlakna deluju pozitivno na kardiovaskularni sistem, a nerastvorljiva na probavni sistem.

Ovseno brašno se sporije vari, tako da izaziva duži osećaj sitosti, a takođe čisti želudac i creva od štetnih produkata.



Integralno raženo brašno
INTEGRALNO RAŽENO BRAŠNO

Neto količina: 1kg

Raženo brašno je najsličnije pšeničnom brašnu, ali sadrži izuzetno male količine glutena - zbog čega je raženo pecivo tvrđe i gušće.

Da bi se ublažila njegova tvrdoća, pekari kombinuju raženo i pšenično brašno sa drugim vrstama brašna. Na ovakav način se pecivu poboljšava hranljiva vrednost, a raženo brašno mu daje specifičan ukus i znatno produžava svežinu. Hleb napravljen od čistog raženog brašna duže zadržava svežinu, tamniji je i nije šupljikav kao pšenični.

Raženo brašno ne treba mnogo prosejavati radi čišćenja, jer se na taj način gube belančevine, koje imaju veću vrednost nego one iz pšeničnog brašna.


Integralno pšenično brašno
INTEGRALNO PŠENIČNO BRAŠNO

Neto količina: 1kg

Od svih vrsta integralnih brašna, pšenično ima najširu primenu u domaćinstvima.

Bogato je biljnim vlaknima koja regulišu metabolizam i daleko korisnije za organizam od belog pšeničnog brašna. Takođe, sadrži vitamine B grupe i minerale, kao i nešto biljnih proteina. Ovo brašno je nezaobilazno u izradi kvasnog peciva, jer poboljšava organoleptička svojstva proizvoda.

Kada se integralno pšenično brašno meša sa drugim vrstama brašna stvaraju se smese za proizvode punijeg ukusa i bolje strukture. Sa druge strane, mešanjem integralnog pšeničnog brašna sa bezglutenskim vrstama brašna smanjuje se količina glutena u pecivu, a poboljšavaju se karakteristike peciva.

____________________________________________________________________________________

NAPOMENA: U opisima proizvoda se trudimo da budemo što tačniji i precizniji. Ipak, ne možemo garantovati za apsolutnu tačnost svake informacije. 

Za probleme sa zdravljem obratite se svome lekaru ili nutricionisti.

NAŠA ROBNA MARKA

nasa robna marka

KATALOG PROIZVODA

katalog

TRAŽITE POSAO?

zaposlenje

LUČAR VIDEO

video prezentacija

RIBNJAK LUČAR VIDEO

Ribnjak Lučar - aktuelna ponuda

SME SRBIJA 2022

SME Srbija 2022

ZLATNA IZVRSNOST 2019.

Zlatna izvrsnost 2019

COMPANY WALL 2018

Biznis partner 2018

BIZNIS PARTNER 2018

Biznis partner 2018


pdf PREUZMITE ID OBRAZAC

NOVI BIZNIS?

novi biznis

Razmišljate o novom biznisu? Niste sigurni čime biste se bavili? Otvorite prodavnicu zdrave hrane! Nekoliko korisnih saveta

Korisnički servis

NISTE ZADOVOLJNI?

niste zadovoljni

Imate prodavnicu zdrave hrane, ali niste zadovoljni kako Vam posao napreduje, dođite kod nas!

Korisnički servis

SARADNJA?

saradnja

Ukoliko ste zainteresovani za bilo kakav vid saradnje u oblasti  zdrave hrane, posetite nas!

Korisnički servis

Sajt www.lucardoo.co.rs koristi kolačiće (cookies) radi kvalitetnijeg funkcionisanja sajta. Nastavkom korišćenja stranica saglasni ste sa upotrebom kolačića. Za više informacija pogledajte Politiku privatnosti.

Prihvatam korišćenje kolačića.