ORAŠASTO, SUŠENO I KANDIRANO VOĆE

english

 

brusnica
BRUSNICA


Neto količina: 100g

Svi oni koji imaju probleme sa infekcijama urinarnog trakta, padom imuniteta, povišenim krvnim pritiskom i holesterolom, trebalo bi da koriste brusnicu, jer to mogu biti posledice lošeg rada bubrega i urinarnih puteva.

Zbog antibakterijskog sastava, pomaže našem imunom sistemu da se izbori i sa drugim bakterijski prouzrokovanim infekcijama. Takođe, korisna je kod regulacije stolice i nedostatka apetita. U toku su istraživanja o uticaju brusnice na srčane bolesti i o ostalim njenim pozitivnim svojstvima.

Brusnica poseduje svojstva od ogromne koristi po ljudsko zdravlje i to se voće, u stvari, smatra, jednom od najzdravijih vrsta hrane. Lekari rade na otkrivanju sve više blagotvornih karakteristika tog voća, verujući da bi njen hemijski sastav mogao smanjiti prekomernu upotrebu antibiotika. Crvene bobice brusnice su najsnažniji antioksidans među sličnim voće. Postoji mnoštvo naznaka da polifenoli iz brusnice pomažu u zaštiti od raka i mnogih drugih zdravstvenih problema. Osim toga, brusnica snižava "loš holesterol" i poboljšava "dobri".

suvo grozdje
SUVO GROŽĐE


Neto količina: 100g

Suvo grožđe sadrži proste šećere, organske kiseline, vitamin A, B1, B2, B9 i vitamin P. Antioksidansi iz suvog grožđa korisni su za krvne sudove i pružaju podršku organizmu u prevenciji kardiovaskularnih oboljenja.

Zbog prisustva kalijuma, mangana, kalcijuma, magnezijuma, fosfora, gvožđa i joda, suvo grožđe je korisna namirnica kod malokrvnosti, narušenog imuniteta, poremećaja rada jetre i štitne žlezde. Rekonvalescenti, deca u pubertetu, sportisti i osobe koje naporno rade ili treniraju treba svakodnevno da koriste suvo grožđe u ishrani.

Dugo je zbog svoje slatkoće i lepljivosti bilo izbegavano, jer se smatralo da uzrokuje propadanje zuba. Novija istraživanja su dokazala potpuno suprotno. Supstance iz suvog grožđa suzbijaju rast bakterija odgovornih za nastanak karijesa i bolesti desni, jer obiluju fruktozom i glukozom, a ne saharozom, glavnim krivcem za oboljenja usne duplje.

badem

BADEM

Neto količina: 100g

Badem je odličan izvor vitamina A, B i E, kao i minerala - kalcijuma, fosfora, sumpora, kalijuma, bakra i magnezijuma, tako da je nezaobilazna namirnica u vegetarijanskoj ishrani. Badem bi trebalo da bude zastupljen u ishrani, posebno u trenucima posebnih energetskih zahteva organizma (trudnoća, dojenje, rast, rekonvalescencija, intenzivna sportska aktivnost, težak fizički i intelektualni rad). 

Takođe se preporučuje kod upalnih stanja respiratornog, urogenitalnog i gastrointestinalnog sistema. Važna je namirnica u ishrani dijabetičara i kardiovaskularnih bolesnika, jer ublažava opasnosti od srčanog napada i smanjuje rizik od arterosklerotičnih promena. Badem svakom jelu dodaje novu nijansu ukusa i teksture, ali i važne hranljive sastojke. Bademovo ulje je delotvorno sredstvo za snižavanje negativnog holesterola, jače čak i od maslinovog ulja. Fitomaterije iz badema pružaju snažnu zaštitu od mnogih hroničnih bolesti.

lesnik

LEŠNIK

Neto količina: 100g

Lešnik se, kao i ostalo jezgrasto voće,
odlikuje veoma niskim procentom vode, što ga čini koncentrovanom hranom veoma visoke energetske vrednosti.

Izuzetno je bogat jestivim uljima koja sadrže obilje esencijalnih masnih kiselina. Pored velike biološke vrednosti, ne sadrži ostatke pesticida jer je zaštićen ljuskom. Kao što je opšte poznato, jezgro lešnika je veoma ukusno, a može se jesti u sirovom i prerađenom obliku.

Plodovi lešnika sadrže 55-73% biljne masnoće, koja se najvećim delom sastoji od nezasićenih masnih kiselina (oleinska 82% i linolinska 11%), glicerida masnih kiselina i mešovitih glicerida pomenutih masnih kiselina. Sadržaj biološki vrednih proteina u lešniku je 12 do 18%. Hidrolizom belančevina izdvajaju se aminokiseline, a posebno esencijalne. Kalijuma sadrži prosečno i do 5 puta više od ostalog voća, gvožđa 3 puta više, a obiluje magnezijumom, kalcijumom i fluorom. Od vitamina sadrži folnu kiselinu (u količini od nekoliko desetina puta više nego ostalo voće), vitamin E (antioksidans koji usporava starenje organizma) i pantotensku kiselinu.

U narodnoj medicini od lešnikove kore spravlja se čaj od kojeg se prave oblozi za otvorene rane nastale od proširenih vena na nogama. Čaj je dobar i kao lekovito sredstvo protiv proliva, a koristi se i za lečenje hemoroida.

Najnovija istraživanja pokazuju da su lešnici, kao i ostalo jezgrasto voće, odlični u prevenciji srčanih bolesti. Autori ovog istraživanja, španski naučnici, naglašavaju kako je uz to preporučljivo jesti ribu, beli luk, vino i sveže povrće.

indijski orah

INDIJSKI ORAH

Neto količina: 100g

Indijski orah nije samo fina grickalica, nego hranjiva i zdrava namirnica, koju vredi redovno konzumirati zbog njegovog pozitivnog uticaja na ljudsko zdravlje.

Indijski orah (Anacardium occidentale) je zimzeleno drvo visine do najviše 12 m, poreklom iz Brazila. Sada se već uzgaja u mnogim tropskim područjima sveta zbog svog ploda i semena.

Plod indijskog oraha se zove kešu jabuka i popularan je u Brazilu i na Karipskim ostrvima, gde se smatra delikatesom. Naučna istraživanja su pokazala da kešu jabuka ima antimikrobno, antiseptičko, protivupalno, diuretičko, osvežavajuće i tonizirajuće dejstvo, ali i da suzbija kašalj, groznicu i grip, snižava nivo šećera u krvi i povišen krvni pritisak, te čisti creva. Efikasno uništava helikobakter pilori, uzročnika čira na želucu, a u ljusci je otkrivena anakardična kiselina, za koju se smatra da ubija kancerozne ćelije.

Seme ovog ploda – indijski orah – je poznato širom sveta zbog svog ukusa i nutritivnih svojstava. Prava je riznica hranljivih materija – vitamina C, B1, B2, B6 i E, kao i nijacina, cinka, magnezijuma, kalijuma, natrijuma, bakra, fluora, joda, kalcijuma, gvožđa i fosfora. U svom sastavu ima dosta masnoća koje mu daju visoku kalorijsku vrednost. Indijski orah se najčešće preporučuje u slučaju mentalnog naprezanja, naročito učenicima i studentima, kao i onima koji dugo sede za kompjuterom.

Indijski orah je dragocen za zdravlje kardiovaskularnog sistema i blagotvorno utiče na tegobe izazvane dijabetesom. Antioksidanti iz indijskog oraha štite naš organizam od štetnog delovanja slobodnih radikala. Bakar učestvuje u celom nizu fizioloških procesa organizma, uključujući apsorpciju gvožđa, borbu sa slobodnim radikalima, razvoj kostiju i vezivnih tkiva, proizvodnju melanina – pigmenta koji koži i kosi daje njihovu prirodnu boju. Magnezijum nas štiti od visokog pritiska, grčeva u mišićima, glavobolje i hroničnog umora.

Često se preporučuje upotreba indijskog oraha kao sastavnog dela zdrave dijete za mršavljenje. On ne sadrži holesterol, bogat je dijeteskim vlaknima i obezbeđuje mnogo energije. Umereno konzumiranje ove namirnice tokom dijete daje osećaj sitosti i zadovoljstva.

goji bobice
GOJI BOBICE


Neto količina: 100g

Goji bobice su najpoznatije voće iz kategorije "super-hrane". Zahvaljujući svom prirodno izbalansiranom nutritivnom sastavu one nam daju snagu i energiju. Jačaju imuni sistem, pomažući organizmu da se odbrani od različitih vrsta kancera, Alchajmerove bolesti, moždanog udara, kardiovaskularnih oboljenja i hepatitisa. Imaju antibakterijsko i antigljivično dejstvo, odlična su preventiva protiv dijabetesa, a korisne su i kod alergijskih stanja, malokrvnosti i povišenog lošeg holesterola. Pozitivno utiču na plodnost kod muškaraca i žena, a blagotvorno deluju i na urogenitalni trakt.

Antioksidansi iz goji bobica štite organizam od oštećenja i nastanka mnogih hroničnih bolesti, povećavaju broj krvnih zrnaca, podstiču jetru i bubrege da normalno funkcionišu. Karotenoidi potpomažu pravilan razvoj i regeneraciju organizma, pozitivno utiču na vid, sprečavaju nastanak katarakte, štite našu DNK i usporavaju proces starenja.


aronija
ARONIJA


Neto količina: 100g

Do skora slabo poznata, danas se aronija (poznata i kao sibirska borovnica) može nabaviti i u našoj zemlji. Zbog svojih izuzetnih lekovitih moći sve više se govori o tome da je aronija biljka budućnosti. Aronija nema prirodnih neprijatelja, pa je ne treba prskati zbog čega spada u zdravu hranu.

Aronija pomaže kod bolesti srca i krvnih sudova, anemije, kod različitih oboljenja organa za varenje, pluća, bubrega, kod zarastanja rana, kod tumorskih bolesnika, kod dijabetičara, kod oslabljenog imuniteta. Neželjenih propratnih efekata nema. Na osnovu naučnih ispitivanja širom sveta aroniju mogu koristiti i zdravi i bolesni, mladi, stari.

borovnica
BOROVNICA


Neto količina: 90g

Borovnica predstavlja najbogatiji izvor antioksidanasa. Za to su najzaslužniji anticianini, koji ovom bobičastom voću daju karakterističnu modrocrnu boju.

Brojna istraživanja su pokazala da je sok od borovnice savršen lek protiv malokrvnosti, da borovnica usporava proces starenja, poboljšava funkciju vida i krvotok uopšte, zaustavlja početne faze razvoja karcinoma, itd.

I osušene bobice su lekovite, a suše se u hladu ili u rerni na 40 stepeni. Sadrže brojne vredne sastojke, kao što su flobatanin, invertni šećer, organske kiseline (jabučnu, limunsku i ćilibarnu), pektin, vitamin C, karotin.

kokosovo brasno
KOKOSOVO BRAŠNO


Neto količina: 100g

Kokosovo brašno je ukusna i zdrava namirnica sa velikom količinom dijetetskih vlakana. Vrlo je hranljivo i zdrav je izvor biljnih masti. 

Bogato je magnezijumom, selenom, gvožđem, kalijumom, vitaminima C i B6. Kokosovo brašno ne sadrži gluten, a može da zameni i do 20% redovnog brašna u receptima za hleb i peciva, s tim što se u zames mora dodati i količina tečnosti jednaka količini kokosovog brašna. 

Ovakva peciva posebno pogoduju sportistima, jer ne dižu naglo šećer u krvi, a sadrže više proteina. Blago slatki ukus kokosovog brašna čini ga idealnim za pripremanje slatkiša i kolača. Može se koristiti i za paniranje (piletine, ribe i sličnih namirnica) u kombinaciji sa kukuruznom palentom.

____________________________________________________________________________________

NAPOMENA: U opisima proizvoda se trudimo da budemo što tačniji i precizniji. Ipak, ne možemo garantovati za apsolutnu tačnost svake informacije.

Za probleme sa zdravljem obratite se svome lekaru ili nutricionisti.

NAŠA ROBNA MARKA

nasa robna marka

KATALOG PROIZVODA

katalog

TRAŽITE POSAO?

zaposlenje

LUČAR VIDEO

video prezentacija

RIBNJAK LUČAR VIDEO

Ribnjak Lučar - aktuelna ponuda

SME SRBIJA 2022

SME Srbija 2022

ZLATNA IZVRSNOST 2019.

Zlatna izvrsnost 2019

COMPANY WALL 2018

Biznis partner 2018

BIZNIS PARTNER 2018

Biznis partner 2018


pdf PREUZMITE ID OBRAZAC

NOVI BIZNIS?

novi biznis

Razmišljate o novom biznisu? Niste sigurni čime biste se bavili? Otvorite prodavnicu zdrave hrane! Nekoliko korisnih saveta

Korisnički servis

NISTE ZADOVOLJNI?

niste zadovoljni

Imate prodavnicu zdrave hrane, ali niste zadovoljni kako Vam posao napreduje, dođite kod nas!

Korisnički servis

SARADNJA?

saradnja

Ukoliko ste zainteresovani za bilo kakav vid saradnje u oblasti  zdrave hrane, posetite nas!

Korisnički servis

Sajt www.lucardoo.co.rs koristi kolačiće (cookies) radi kvalitetnijeg funkcionisanja sajta. Nastavkom korišćenja stranica saglasni ste sa upotrebom kolačića. Za više informacija pogledajte Politiku privatnosti.

Prihvatam korišćenje kolačića.