PREPORUČUJEMO

engleski
mali logo


mleveni lanSEME LANA MLEVENO
Laneno seme je nezaobilazna namirnica za dug i zdrav život. Odličan je izvor nezasićenih masnih kiselina, što ga čini veoma korisnim za regulisanje holesterola u krvi i dijabetesa. Zbog značajnog sadržaja dijetetskih vlakana, seme lana se smatra jednom od najvažnijih namirnica za poboljšanje rada creva i varenja hrane. Svakodnevno korišćenje lanenog semena u ishrani obezbeđuje pravilan rad srca, krvnih sudova, mozga i očiju.

Uputstvo za pripremu: semenke lana oprati i pomešati sa istom količinom susama, golice, suncokreta, ovsenih pahuljica i suvog grožđa. Dobijenu smešu preliti jogurtom ili mlekom sa niskim procentom masti i ostaviti da omekša. Dodati cimeta, rogača, kokosovog brašna ili meda po ukusu. Sirove ili propečene semenke lana možete dodati žitaricama ili muslijima za doručak, posipati njima sveži kravlji sir, kuvano povrće ili različite vrste salata.

ulja
ULJA

Preporučujemo novu liniju proizvoda "LUČAR" - bademovo, bundevino, laneno i susamovo ulje.

Ovo su potpuno prirodna hladno presovana, jestiva biljna ulja, specifičnog nutritivnog sastava, sa očuvanim svim prirodnim svojstvima. Ne sadrže nikakve dodatke, niti su pretrpela bilo kakvu naknadnu obradu ili rafinaciju.

Odlikuje ih izuzetno visok sadržaj esencijalnih masnih kiselina neophodnih za pravilno funkcionisanje ljudskog organizma.



brasnaBRAŠNA
Još jednu novu liniju proizvoda robne marke "LUČAR" čine bademovo, bundevino, laneno i susamovo brašno.

Potpuno prirodni proizvodi dobijeni su mlevenjem pogače koja zaostaje nakon izdvajanja ulja iz sirovog jezgra slatkog badema/semena tikve golice/neoljuštenog semena lana/semena susama postupkom hladnog presovanja. Visokog su nutritivnog kvaliteta, sa smanjenim sadržajem ulja. Ne sadrže bilo kakve veštačke dodatke i arome, konzervans, trans masne kiseline, holesterol, niti dodati šećer. Mogu ih koristiti i dijabetičari.


puteriPUTERI
Bademov, bundevin, susamov, suncokretov i kikiriki puter su treća nova linija proizvoda robne marke "LUČAR" koju vam preporučujemo.

Ovi složeni biljni masni namazi dobijeni su usitnjavanjem veoma blago termički obrađenog jezgra slatkog badema/semena bundeve golice/semena susama/oljuštenog jezgra suncokreta/kikirikija.

Ovako dobijeni puteri su potpuno prirodni proizvodi, bez veštačkih dodataka i aroma. Posni su, ne sadrže gluten, niti dodati šećer.


ovsene pahuljice
OVSENE PAHULJICE

Ovsene pahuljice sadrže ß-glukane koji utiču na smanjenje nivoa negativnog holesterola, ne izazivaju nagle oscilacije šećera u krvi, pa se preporučuju i osobama koje boluju od dijabetesa. Idealna su namirnica za doručak, jer se sporo vare i ostavljaju dug osećaj sitosti. Regulišu stolicu, čiste želudac i creva, tako da se redovnim konzumiranjem ove namirnice smanjuje rizik od nastanka tumora debelog creva, prostate, jajnika i drugih sličnih bolesti. Dodavanjem ovsenih pahuljica u testo, poboljšaćete kvalitet hleba, peciva i kolača.

Uputstvo za pripremu: 5 supenih kašika ovsenih pahuljica preliti sa 150 ml vrele vode, promešati i ostaviti da odstoje 3-5 minuta. Dodati sveže ili sušeno seckano voće ili osladiti "LUČAR" fruktozom po ukusu.

proso
PROSO ZRNO OLJUŠTENO

Još jedna drevna, donedavno zanemarena zdrava namirnica - proso, koja je korišćena još u kamenom dobu, vraća se na trpezu. Seme prosa je visoko hranljivo, sa najmanje alergenih sastojaka, pa ga u ishrani bez ograničenja mogu koristiti svi. Blagog je ukusa, pomalo nalik orahu, sa sadržajem belančevina od blizu 15 %.

Proso je bogato vitaminima B kompleksa (blagotvorno deluje na kožu i kosu, hrani mozak), vlaknima i mineralnim materijama (pomaže pri varenju), a pre svega gvožđem (preporučuje se kod malokrvnosti), magnezijumom, fosforom i kalijumom (jača kosti).


goji bobiceGOJI BOBICE
Goji bobice su najpoznatije voće iz kategorije "super-hrane". Zahvaljujući svom prirodno izbalansiranom nutritivnom sastavu one nam daju snagu i energiju. Jačaju imuni sistem, pomažući organizmu da se odbrani od različitih vrsta kancera, Alchajmerove bolesti, moždanog udara, kardiovaskularnih oboljenja i hepatitisa. Imaju antibakterijsko i antigljivično dejstvo, odlična su preventiva protiv dijabetesa, a korisne su i kod alergijskih stanja, malokrvnosti i povišenog lošeg holesterola. 

Pozitivno utiču na plodnost kod muškaraca i žena , a blagotvorno deluju i na urogenitalni trakt. Antioksidansi iz goji bobica štite organizam od oštećenja i nastanka mnogih hroničnih bolesti, povećavaju broj krvnih zrnaca, podstiču jetru i bubrege da normalno funkcionišu. Karotenoidi potpomažu pravilan razvoj i regeneraciju organizma, pozitivno utiču na vid, sprečavaju nastanak katarakte, štite našu DNK i usporavaju proces starenja.

brusnicaBRUSNICA
Svi oni koji imaju probleme sa infekcijama urinarnog trakta, padom imuniteta, povišenim krvnim pritiskom i holesterolom, trebalo bi da koriste brusnicu, jer to mogu biti posledice lošeg rada bubrega i urinarnih puteva. Zbog antibakterijskog sastava, pomaže našem imunom sistemu da se izbori i sa drugim bakterijski prouzrokovanim infekcijama. Takođe, korisna je kod regulacije stolice i nedostatka apetita. U toku su istraživanja o uticaju brusnice na srčane bolesti i o ostalim njenim pozitivnim svojstvima.

Lekari rade na otkrivanju sve više blagotvornih karakteristika tog voća, verujući da bi njen hemijski sastav mogao smanjiti prekomernu upotrebu antibiotika. Crvene bobice brusnice su najsnažniji antioksidans među sličnim voće. Postoji mnoštvo naznaka da polifenoli iz brusnice pomažu u zaštiti od raka i mnogih drugih zdravstvenih problema. Osim toga, brusnica snižava "loš holesterol" i poboljšava "dobri".

badem
BADEM JEZGRO SIROVO
Badem je odličan izvor vitamina A, B i E, kao i minerala - kalcijuma, fosfora, sumpora, kalijuma, bakra i magnezijuma, tako da je nezaobilazna namirnica u vegetarijanskoj ishrani. Badem bi trebalo da bude zastupljen u ishrani, posebno u trenucima posebnih energetskih zahteva organizma (trudnoća, dojenje, rast, rekonvalescencija, intenzivna sportska aktivnost, težak fizički i intelektualni rad).

Takođe se preporučuje kod upalnih stanja respiratornog, urogenitalnog i gastrointestinalnog sistema. Važna je namirnica u ishrani dijabetičara i kardiovaskularnih bolesnika, jer ublažava opasnost od srčanog napada i smanjuje rizik od arterosklerotičnih promena.


kokosovo brasnoKOKOSOVO BRAŠNO
Kokosovo brašno je ukusna i zdrava namirnica sa velikom količinom dijetetskih vlakana. Vrlo je hranljivo i zdrav je izvor biljnih masti. 

Bogato je magnezijumom, selenom, gvožđem, kalijumom, vitaminima C i B6. 

Kokosovo brašno ne sadrži gluten, a može da zameni i do 20% redovnog brašna u receptima za hleb i peciva, s tim što se u zames mora dodati i količina tečnosti jednaka količini kokosovog brašna. 

Ovakva peciva posebno pogoduju sportistima, jer ne dižu naglo šećer u krvi, a sadrže više proteina. Blago slatki ukus kokosovog brašna čini ga idealnim za pripremanje slatkiša i kolača. Može se koristiti i za paniranje (piletine, ribe i sličnih namirnica) u kombinaciji sa kukuruznom palentom.

suvo grozđe

SUVO GROŽĐE
Suvo grožđe sadrži proste šećere (glukozu, fruktozu i levulozu), dragocene organske kiseline (jabučnu i vinsku), vitamin A, B1, B2, B9, vitamin P, kao i veliku količinu antioksidanata koji štite krvne sudove i pomažu u prevenciji kardiovaskularnih i malignih oboljenja.

Zbog prisustva kalijuma, mangana, kalcijuma, magnezijuma, fosfora, gvožđa i joda pogoduju rešavanju problema sa malokrvnošću, smanjenim imunitetom, poremećajima jetre i štitnom žlezdom. Rekovalescenti, deca u pubertetu, sportisti i osobe koje naporno rade ili treniraju, treba da ga koriste svakodnevno. Ne postoji slađi lek koji nam pomaže kod infekcija grla, pluća i disajnih puteva. Zbog svog prirodnog sastava, suvo grožđe deluje pozitivno na organe za varenje, čisti bubrege i mokraćne puteve.



kikiriki slani pečeni vakuum
KIKIRIKI SLANI PEČENI VAKUUM
Kikiriki sadrži nezasićene masne kiseline, te doprinosi smanjenju negativnog holesterola i triglicerida u krvi. Zbog toga je Uprava za hranu i lekove SAD (FDA), na bazi epidemioloških i kliničkih istraživanja, dozvolila da se na proizvode sa kikirikijem stavlja etiketa sa tvrdnjom: kikiriki smanjuje rizik od srčanih oboljenja (25-50%), ukoliko se konzumira 30 do 60g pet ili više puta nedeljno. Osim toga, lekovite i hranljive osobine kikirikija utiču na poboljšanje memorije, koncentracije, sluha. Kikiriki je koristan kod jake iznemoglosti i teških oboljenja, pošto je odličan proteinski obrok. Ono što izdvaja kikiriki "Lučar" od ostalih jeste činjenica da nije pržen u ulju, već suvo pečen i poprskan minimalnom količinom palminog ulja. U "slane varijante" se dodaje isključivo morska so. Zato Vam ne preostaje ništa drugo nego da odbacite nezdrave grickalice i da požurite u prodavnicu zdrave hrane po LUČAR kikiriki!


lan


LAN SEME KONZUMNO
Lan, kome su još stari Rimljani priznavali lekovita svojstva, konačno se u  velikom stilu vraća u našu ishranu. Kako i ne bi, kad poseduje određena svojstva koja doprinose našem zdravlju: visok sadržaj omega 3 smanjuje nivo holesterola, pomaže pri probavi, jača imunitet, sadrži masnoće koje su temelj za izgradnju mozga (pogoduje trudnicama i tokom dojenja), blagotvorno deluje na kosu i suvu kožu sa ekcemima ili preosetljivu na sunce, stabilizuje nivo šećera u krvi, esencijalne masne kiseline pomažu razgradnji nezdravih masnoća u telu, pa je lan odličan sastojak dijeta za mršavljenje.


pirinac dugog zrna


PIRINAČ DUGOG ZRNA

Pirinač je jedna od najpoznatijih žitarica i prva žitarica koja se deci daje posle perioda dojenja. Ne sadrži gluten, a 50 g pirinča izaziva jednaku sitost kao 200 g hleba. Sadrži esencijalne aminokiseline i skrob visoke svarljivosti, te je pogodan za ishranu sportista. Snižava krvni pritisak (posebno u kombinaciji sa heljdom), pomaže kod gastritisa, a u slučaju dijareje preporučuje se raskuvani pirinač. Sa pirinčem je najbolje kombinovati pšenične klice, susam, lan, bundevine semenke i heljdu, koji povećavaju biološku vrednost pirinčanog obroka.




socivo
SOČIVO ZELENO KRUPNO

Ova mahunarka, koja dolazi iz zapadne Azije, poznata je kao namirnica bogata energijom. Bogatstvo minerala, vitamina, složenih ugljenih hidrata, a pre svega proteina, svrstavaju mahunarke u red namirnica sa velikom nutritivnom vrednošću. Sočivo, kao i pasulj, se s pravom nazivaju "biljno meso", jer osim cistina i metionina sadrže i sve ostale aminokiseline. Zbog ovog svojstva odlično se kombinuju sa žitaricama, kao što su proso, integralni pirinač, pšenica ili ječam (geršla). Zbog visokog sadržaja belančevina nije ih potrebno kombinovati sa mesom. Sočivo snižava nivo holesterola i glukoze u krvi.


palenta
PALENTA KUKURUZNA

Palenta je nekada važila za "sirotinjsku hranu". Današnja gastro ponuda ovu veoma zdravu kašu spaja sa dodacima zahvaljujući kojima ona postaje specijalitet u kom mogu da uživaju i najprobirljiviji sladokusci. Da li Vas palenta podseća na detinjstvo i kašicu koju ste jeli isključivo sa mlekom i šećerom? Ako je tako - šteta! Kaša od kukuruznog griza ili brašna je veoma zdravo jelo i prirodna osnova za mnoga jela. Palentu ili kačamak možete kombinovati sa skoro svim namirnicama koje inače koristite u kuhinji. U obzir dolaze meso, povrće, začini, mlečni proizvodi. Po mišljenju mnogih, ukusnija je od paste ili pirea.



kukuruz kokicar


KUKURUZ KOKIČAR
Kokice su idealna užina za one koji vode računa o svom zdravlju. Iako sadrže svega 4% masti, kokice izazivaju dugotrajan osećaj sitosti. Sadrže veliku količinu antioksidanasa - materija koje štite organizam od tumora i starenja, jačajući pritom imunitet. Zbog toga što obiluju dijetetskim vlaknima (celulozom) kokice potpomažu rad creva, čiste ih i vezuju toksine koje treba izbaciti iz organizma. Meksičke kokice: u dubokom tiganju zagrejte 2 kašike hladno ceđenog kokosovog ulja. Dodajte 100g kokičara, promešajte i poklopite. Lagano protresite i sklonite sa vatre kad kokice počnu da pucaju svake 2-3 sekunde. Zagrejte rernu na 150 stepeni. U drugom tiganju zagrejte 2 kašike maslinovog ulja, sok i pulpu od jednog limuna, prstohvat mlevenog bibera ili čili paprike, kašičicu origana i kašičicu mlevenog kima. Kokice stavite u tepsiju, prelijte ih pripremljenom smesom i kratko zapecite u rerni.

NAŠA ROBNA MARKA

nasa robna marka

PITAJTE NUTRICIONISTU

pitajte nutricionistu

VIDEO PREZENTACIJA

video prezentacija

ZAPOSLENJE

zaposlenje

KORISNIČKI SERVIS

korisnicki servis


pdf PREUZMITE ID OBRAZAC

NOVI BIZNIS?

novi biznis

Razmišljate o novom biznisu? Niste sigurni čime biste se bavili? Otvorite prodavnicu zdrave hrane! Nekoliko korisnih saveta

Kontaktirajte nas

NISTE ZADOVOLJNI?

niste zadovoljni

Imate prodavnicu zdrave hrane, ali niste zadovoljni kako Vam posao napreduje, dođite kod nas!

Kontaktirajte nas

SARADNJA?

saradnja

Ukoliko ste zainteresovani za bilo kakav vid saradnje u oblasti  zdrave hrane, posetite nas!

Kontaktirajte nas